Ermita de Sant Gregori

1.Església

30/08/2011

Ermita

Sant Gregori era un sant d'origen italià que protegia contra les plagues agrícoles, com va fer a Benicarló en 1677, quan va acabar una plaga de cucs, Aquesta va ser la raó de la construcció de l'ermita, encara que es possible que ja hi hagués una anterior al mateix lloc.Les dependències annexes a l'ermita van ser en el seu temps l'habitatge de l'ermità i actualment funcionen com a restaurant. A més, darrere, un berenador serveix per gaudir dels dies de festa al camp i on es fan la gran majoria d'actes el dia del patró.

Arquitectura

L'ermita és senzilla i emblanquinada, amb una porxada que cobreix l'entrada a l'església i a les dependències adossades, amb tres arcs de mig punt al capdavant i un a cada lateral. Després del terrat sobre la porxada, la façana es corona amb una espadanya

La planta del temple consta d'una única nau de dos trams i absis, sense capelles laterals. La coberta de la nau és de tornada apuntada, i l'absis, més estret i baix, és cobert amb volta de creuer. Es completa l'església amb un cor alt i una petita sagristia.La imatge de Sant Gregori del primer terç del segle XVI, de tradició gòtica, és una escultura de fusta policromada, amb afegitons posteriors que ho cobreixen totalment. Te 1,10 m d'altura, està vestit amb hàbits pontificis, i porta llibre i mitra, i un bàcul modern. La imatge del sant es guarda a l'església de Sant Bartomeu i es puja en processó a l'ermita el dia 9 de maig, dia de Sant Gregori.