Ajuntament de Benicarló mucbefoto del mucbefoto del mucbe
Ajuntament de Benicarló Centre Cultural Convent de Sant Francesc     e-mail: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org Valencià | Castellano
COL·LECCIÓ PEIRÓ CORONADO

Exposició permanent Col·lecció Peiró Coronado

EXPOSICIÓ PERMANENT COL·LECCIÓ PEIRÓ CORONADO

A la sala 9 de la primera planta del Mucbe es pot visitar de manera permanent part de la Col·lecció Peiró Coronado. Aquesta Sala, reservada exclusivament per a l'obra de Peiró, anirà renovant-se periòdicament per a que els visitants puguen gaudir del llegat pictòric que ens va deixar aquest artista.

Les exposicions donaran a conèixer altres aspectes que envoltaven la vida de Peiró com a pintor; fotografies de la seva infància, del seu estudi, dels seus treballs, cartes personals amb els seus íntims amics, que tant van influir en la seva pintura, així com catàlegs i retalls de premsa de les seves primeres exposicions.

BIOGRAFIA

Fernando Peiró Coronado (Alaquàs 1932-Benicarló 2011) es va iniciar en la pintura de forma autodidacta. Va realitzar la seua primera exposició individual a l'Espanya de la postguerra, l'any 1955. Des d'aquesta data, les seues exposicions varen recórrer les sales d'art més importants d'Espanya.

Fernando Peiró pertanyia a la generació de pintors dels anys cinquanta amb grans dificultats materials, especialment per a la gent que volia dedicar-se al món de l'art, cercant en el sinus de la modernitat la configuració del seu propi llenguatge.

Les arrels del seu estil sempre han estat instal·lades en la avantguarda, malgrat que mai es va arribar a integrar del tot en cap de les escoles que varen aparèixer dins del moviment. Encara i això, va estar relacionat amb artistes com Manuel Safont, Vicente Traver Calzada, Amat Bellés, Wenceslao Rambla o el crític Ramón Rodríguez Culebras. Aquestos artistes i alguns més van constituir un dels pocs nuclis de renovació que van existir en un context un tant provincià, poc donat a la renovació plàstica.

Un dels primers esdeveniments col·lectius va ser la posada en funcionament del I Saló de Pintura Contemporània, organitzat per la Diputació Provincial de Castelló el 1964. Peiró va participar en diferents exposicions promogudes per institucions públiques o privades, totes aquestes destinades a promoure la pràctica de l'art i alentir la tasca d'artistes novells, com era el seu cas en aquells anys.

L'estil de Peiró sempre ha estat el seu propi i algun crític d'art ha arribat a dir que Peiró copia Peiró.

En constant evolució, la seua curiositat per investigar diversos terrenys li han fet evolucionar des de l'expressionisme fins una abstracció en què domina el to misteriós dels seus quadres, envoltats de certa poesia i amb un to elitista. Darrere la pintura de Peiró, sempre s'amaga un interrogant. Tots els salts de la seua carrera, no obstant, es caracteritzen per una coherència on no hi ha ruptures ni buits.

En la dècada dels setanta, varen tindre gran repercussió els treballs de col·laboració que va desenvolupar juntament amb José Antonio Labordeta. La inquietud de tots dos per descobrir nous camins els va dur a fondre la poesia, el grafisme i la pintura i presentar interessants propostes que varen obtenir el reconeixement unànime de la crítica especialitzada.

El Peiró retratista també es va guanyar una merescuda fama, doncs dominava a la perfecció les tècniques del dibuix, malgrat situar-se per sobre de tot en l'esfera de l'art contemporani.

Part del llegat pictòric que ens ha deixat l'artista és gestionat actualment per l'Ajuntament de Benicarló, amb el propòsit que les seues obres s'exhibisquen i itineren per les diverses sales expositives o espais culturals de la nostra geografia.

A continuació passem a detallar les condicions tècniques de la seua itinerància i quedem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o suggeriment.

CATÀLEG

“Jo pinto des de dins cap a fora. Allò exterior es recrea des d’un concepte interior; tal vegada com una idealització, a vegades irreconeixible, o potser només intuïble. Com que no sóc home d’afirmacions rotundes, fins i tot en la vida quotidiana, preferesc, en la meua pintura, els suggeriments”.

Fernando Peiró-Coronado

Creat per llujan el 10/10/2011
© 2000-2023 Equip Desenvolupament Web Imprimir